Zoutbakken NWL

Er stonden nog vier oude zoutbakken zonder deksel. Ze waren alleen nog gebruikt als een afvalemmer.
BunkerQ heeft bedacht dat deze oude zand- en zoutbakken op de ideale plek stonden om als informatiepaneel te dienen. Met ondersteuning van provincie Gelderland en Dienst Landelijk Gebied is het idee van bunkerQ nu gerealiseerd: de bakken zijn gerestaureerd en er liggen vier zware gietijzeren kaarten op. Deze laten het gebied ter plekke zien zoals het aan het einde van de 19e eeuw geweest moet zijn. De reliëfs geven ook de oorspronkelijke grondprofielen van de forten weer, iets wat je vanaf de weg nauwelijks kunt zien.

De platen bij Asperen en de wapenplaats vertellen het verhaal van het hoofd weerstandlijn van de Waterlinie: de Diefdijk, het inunderen, de sluizen en de verdediging van de zwakke plekken in de linie met de forten. De plaat bij Fort Everdingen laat de geometrie van het oorspronkelijke Fort zien. Het deksel bij Fort Vuren maakt vooral de doorgaande ontwikkeling van het omliggende landschap duidelijk.

De Rhino 3d modellen zijn gemaakt op basis van originele tekeningen van verschillende forten. Vervolgens zijn ze als CNC 3d modelplaten uitgefreesd. De platen zijn in de gieterij gebruikt om ijzer in de vorm te gieten.

in samenwerking met:

Amitek, De Meern, CNC frezen modelplaten
Houthandel van Stralen, Utrecht
Gieterij Borcherts, Sappemeer