Vuurtoreneiland, Duurgerdam

 

Op nog geen tien kilometer afstand van het drukke en bruisende centrum van Amsterdam ligt omgeven door het Buiten-IJ en de IJdoornpolder het Vuurtoreneiland. Water, stilte, licht en lucht worden doorgaans geassocieerd met deze idyllische plek. Het vuurtoreneiland is sinds 1996 opgenomen op de lijst van UNESCO-werelderfgoed als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

In 2015 heeft bunkerQ een advies uitgebracht om hoe te komen tot een samenhangend masterplan voor de ontwikkeling van het Vuurtoreneiland. De adviezen waren esthetisch, proces organisatorisch en technisch van aard.

Naast het schrijven van het cultuurhistorische rapportage en uitwerken van het project voor de aanpak, consolidatie en transformatie van de bestaande kazerne en batterij, heeft bunkerQ gewerkt aan het masterplan voor de aanleg van de centrale installaties op het eiland.

De oude kazerne is met zorg en maat geconsolideerd. Om de specifieke sfeer van de plek te behouden alleen noodzakelijke is hersteld en gereconstrueerd.

De inrichting van het kazerne als restaurant is gedaan door bureau KRFT uit Amsterdam.